Patrick Rupsam

Een vertrouwd gezicht in de zorgwereld

Even voorstellen: ik, Patrick Rupsam (1974), ben gediplomeerd cliëntbegeleider (SPH sinds 1994) voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Ik ben eerst werkzaam geweest binnen de jeugdzorg en later bij de gehandicaptenzorg bij grote zorginstellingen als Esdégé Reigersdaal en Philadelphia. In de afgelopen jaren heb ik individuele begeleiding en ondersteuning geleverd aan mensen met een beperking. In die tijd heb ik een hecht team van ervaren krachten gevormd en een gevestigd netwerk voor zorg en ondersteuning op gebouwd. Het mooiste in mijn werk is de spontaniteit en het enthousiasme van een cliënt als hij/zij merkt dat ze iets bereikt heeft.

Ik werk vanuit de overtuiging dat vertrouwen de basis is voor een goede samenwerking. Vertrouwen kan op verschillende manieren ontstaan en groeien. Daar is niet één benadering voor.

Zo wilde ik een keer met cliënt een zorgplan maken, zoals dat volgens de regels hoort. Als je individuele begeleider bent, dan doe je dat gewoonlijk samen bij de cliënt thuis, “aan de eettafel “. Maar ik kwam al snel tot de conclusie dat een stoere jongen met veel energie dat helemaal niet relaxt vond en dat zelfs te bedreigend zou vinden…We zijn ’s morgens vroeg met de trein naar Den Helder gegaan en van daaruit over het strand naar huis gelopen. Dit was 32 kilometer en tijdens deze flinke wandeling kwamen er allerlei gesprekken waarin hij vertelde wat hem bezig hield en wat hij graag in de toekomst wilde. Uiteindelijk hebben we de “finish”gehaald, voldaan, vol zelfvertrouwen en met een basis voor een goed zorgplan.

“Dat is voor mij: Zorg op maat”